25 Jarig jubileum filmclub

WETHOUDER OVERHANDIGT CHEQUE AAN DE JARIGE VERENIGING.

 

Op 12 oktober vierde filmclub Flevo Lacus (Latijn voor Flevo Meer) zijn 25-jarig bestaan met een feestelijke dag in het gebouw van theatervereniging JTL. De dag werd geopend door wethouder Schot waarbij een cheque werd overhandigd om het belang van een filmclub in Lelystad te onderstrepen.

 

Op het programma stonden enkele workshops en een film met fragmenten van producties van de afgelopen 25 jaar. De hele dag was er livemuziek.

 

Waarom een filmclub?

Filmen is een (kort) verhaal vertellen met een begin, middenstuk en eind. Dat kun je net zo goed toepassen bij een vakantiefilm, een film over je (klein)kinderen als bij een documentaire of korte speelfilm. De kunst is om de verwende toeschouwer iedere seconde te boeien.

De valkuil bij moderne montageprogramma’s is dat je je als filmer makkelijk kunt verliezen in de techniek, speciale effecten en alle toeters en bellen die je tot je beschikking hebt. Bij Flevo Lacus leer je dan ook hoe je gedoseerd gebruik maakt van alle mogelijkheden op het gebied van beeld, geluid, cameravoering, belichting, visuele effecten, titels en meer.

Oftewel leer de do’s en don’ts van enthousiaste leden die een passie hebben voor filmen, daar veel van af weten, hun kennis graag delen, elkaar helpen, film ideeën ontwikkelen en soms samen films maken.

Als je lid wordt, is er in de beginfase een ‘mentor’ die je snel thuis laat voelen in de filmmaterie en fungeert als vraagbaak. Daarnaast beschikt de club over een digitale kennisbank.

Tijdens clubavonden wordt elkaars werk bekeken en besproken, wordt er geoefend met filmtechniek zoals green screen en animatie, een korte film gemaakt  en zijn er soms gastsprekers. Buiten de clubavonden om worden er ook producties gemaakt voor de leden zelf en andere organisaties en worden er regelmatig theaterproducties vastgelegd.

 

Interesse?

De clubavonden zijn om de twee weken op donderdag van 19.30 uur tot 22.00 uur in het verenigingsgebouw van JTL  in Lelystad (Kamp 28-49). Je kunt 1 tot 3 avonden GRATIS meemaken.

Via de website vind je alle belangrijke informatie (o.a. een contactformulier) en  kun je de nodige producties bekijken: www.flevolacus.nl

 

 

 

 

JUBILEUMFEEST

 

We ontvingen verschillende leden van filmclubs uit de regio. Ook verschillende oud-leden vonden hun weg terug naar de jubilerende vereniging. Buiten het gezellige bijkletsen was er ook nog wat te doen. Er waren workshops waar men met enthousiasme aan meedeed: Werken met "greenscreen" en "klonen", opnames maken met drones en 'Hoe monteer je met de video-editor in Windows 10. (bekijk ook de filmpjes op deze website of op ons youtube kanaal ).


Locatie

We waren te gast in het gebouw van JTL in lelystad. Tussen de workshops door was er goed gezorgd voor een drankje en een hapje en een uitgebreide lunch.

 

 

Dank aan iedereen die dit feest tot een groot succes heeft gemaakt.

 

Helaas was er vooraf geen bericht in de krant geweest en was de open middag erg stil. Jammer, maar dat mocht de pret niet drukken.


TWEE PROJEKTEN IN CORONATIJD

 

Wat doe je als club in Coronatijd? Je kunt niet bij elkaar komen en je hobby heeft beperkingen met al die regels. Een andere club binnen onze regio had een idee. Laat iedereen van het zelfde onderwerp 10 shots van 10 seconden maken. Stuur deze naar elkaar toe en dan heb je, in ons geval, 80 shots van 10 seconden en dan kun je aan het monteren slaan. Neem minimaal van een ieder 2 shots en maak een film van ongeveer 2 minuten. Een uitdaging dus voor alle leden.

Tijdens de clubavond doen we een ZOOM meeting en laten de gemaakte filmpjes zien en bespreken die.

Zo waren we het afgelopen jaar toch actief met onze filmhobby bezig.

 

We hebben 3 onderwerpen gehad:  Wildlands(materiaal van één lid), "Natuur in je eigen omgeving" en "Lelystad"

De filmpjes kun je zien op ons You Tube kanaal of  via deze website.

Misschien wat voor jou?

 

Impressions